Gelukkig zijn

Geluk lijkt heel gewoon, maar toch kost het ons best wat moeite. Wat maakt dat we niet altijd gelukkig (kunnen) zijn? Gelukkig zijn is eigenlijk het eenvoudigste wat er is, maar is niet het makkelijkste te realiseren.

Echt geluk heeft alles te maken met hoe je jezelf en de wereld ervaart en eigenlijk weinig tot niets met de omstandigheden buiten jezelf.  Denk maar aan de momenten dat jij het gelukkigst was. Dan merk je dat die staat van gelukzaligheid het stil worden van de geest is. Onze geest heeft de kracht om ons mee te nemen naar waar we willen. Ons eindeloos laten verlangen naar wat anders, iets mooiers, iets beters. En dat maakt juist ongelukkig. Echt geluk is dingen niet anders willen. De kunst is dan ook te trainen jezelf terug te brengen naar het moment waar je bent. Jezelf niet meenemen naar de toekomst of naar het verleden. Het enige wat telt is het hier en nu zijn. Accepteren waar je bent. Leren je aandacht terug te brengen naar dit moment. Hoe vaker je dit doet, des te beter accepteer je wat is zoals het is, wat het dan ook is. Je leert “ja” zeggen tegen het nu. Want aangezien het moment er al is, heeft het geen zin daar weerstand tegen te bieden. Dingen accepteren zoals ze zijn, maakt je geest leeg en geeft je een enorme zet tot gelukkig zijn. Bovendien helpt het je om de dingen te doen die je leuk vindt.

Hieronder volgen 5 stappen die je kunnen helpen in het beter realiseren van die staat van gelukzaligheid:

1. Wees vriendelijk
Voor jezelf, en voor je omgeving. Vriendelijk zijn komt voort uit zelfcompassie. Het betekent dat je accepteert en respecteert dat dingen niet altijd gaan zoals je zou willen. Je maakt fouten, bent gefrustreerd, verlies, pijn. Dat is menselijk en een realiteit die we met z’n allen delen. Behandel anderen dus zoals je zelf behandeld wilt worden. Geef complimenten, ook aan jezelf. Laat een ander bijvoorbeeld eens voor gaan bij de kassa.
2. Durf los te laten
Laat je humeur niet afhangen van de omstandigheden, zoals bijvoorbeeld het weer of de file. Als je je verwachtingen bijstelt, ben je ook minder teleurgesteld. Vaak betekent het een belangrijk patroon doorbreken: namelijk de behoefte aan controle loslaten en imperfectie toestaan. Wat maakt het nu uit als je deze week niet aan het stofzuigen toekomt, dat je planning net even anders loopt of dat net jouw favoriete pizza is uitverkocht. Probeer gewoon eens wat anders. Loslaten en accepteren geeft uiteindelijk het grootste gevoel van “in control” zijn.
3. Heb meer zelfvertrouwen (en eigenwaarde)
Als iets je voor het eerst lukt of je hebt een klus geklaard, wees daar dan ook trots op en waardeer jezelf daarvoor. Ga jezelf niet vergelijken met anderen, voel jezelf niet minder en ga ook iets wat je kan niet degraderen door de “maar” zijde te belichten. Let ook op je houding. Zorg dat je met een rechte rug, stevige pas en ontspannen schouders loopt of staat. Probeer het eens en je zult zien hoe veel meer zelfverzekerder je je voelt.
4. Wees sociaal
En dat betekent niet dat je de hele dag op social media’s moet doorbrengen en koekeloeren naar het bruisende bestaan van anderen in angst om iets te missen. Of teveel afspraken op een avond plannen, of de godganse dag je mobiel checken. Zie hoeveel rust het je geeft als je niet meer van hot naar her sjeest, als je dat feestje gerust aan je voorbij laat gaan. Breng meer focus in je sociale leven door fysiek meer tijd door te brengen met vrienden en familie. Investeer in je geliefden en sta open voor nieuwe mensen in je leven.
5. Wees optimistisch
Het leven is van nature niet serieus, het gaat nergens heen, het is er zomaar. Heb je een dag tegenslag, denk je dat het even tegen zit? Herken de negatieve gedachten en zeg stop. Trek aan die noodrem. Humor kan daarbij een prima hulpmiddel zijn in het positief denken.

(Bron: “Happy Yoga, 7 reasons why there’s nothing to worry about” by Steve Ross)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.