De 3 R’s

Wie kent ze niet en/of is er niet groot gebracht met de drie R’s: Rust, Reinheid en Regelmaat. Nog steeds worden ze toegepast bij het welzijn van baby’s. Want hierdoor groeien en ontwikkelen baby’s zich beter en huilen ze minder.

In de hedendaagse samenleving van rennen en vliegen kunnen deze drie R’s ons als volwassenen ook een houvast bieden. Ook wij zouden graag wat minder willen doen en meer hier in het moment willen zijn.

Rust = ontspannen, opladen, even een moment om tot jezelf te komen
Ons lichaam heeft af en toe even een time out nodig. Vergelijk het maar met een auto. Maak je te veel kilometers dan is de brandstof na verloop van tijd ook op en moet je bijtanken. Dat is dus waarom topsporters rustdagen inbouwen in hun trainingsprogramma. En waarom zou jij het dus na een inspannende periode niet doen?
In je hersenen zijn er 2 hormonen aan het werk. De een is dopamine die zorgt dat je energie hebt om zowel fysieke als cognitieve taken uit te voeren. Het andere is het stresshormoon cortisol, dat je in staat stelt snel te handelen of in actie te komen. Door te veel inspanningen kan het niveau van beide hormonen dalen en wel zodanig dat het lichaam op een gegeven moment niet meer in staat is op te starten. Het is daarom van belang goed naar de signalen van je lichaam te luisteren en tijdig rust te nemen. Doe je dat niet dat gaat het lichaam, de motor, kapot. Dit leidt dan tot oververmoeidheid of zelfs tot een burn out.

Reinheid = goed voor jezelf zorgen, eigenwaarde
Water heeft een ontspannende werking op ons lijf en onze geest.  Niet alleen was je met een verkwikkende douche of bad het vuil van je af maar ook even die zorgen. Aandacht voor je lichaam betekent aandacht aan jezelf geven. In alle opzichten goed voor je zelf zorgen, dus gezond eten, bewegen, goed verzorgd zijn, mooie kleding dragen en noem maar op betekent dat je jezelf de moeite waard vindt. Volgens de holistische benadering staat reinheid voor eigenwaarde. Wie probeert te leven volgens zijn eigen gevoel brengt reinheid in zijn leven.

Regelmaat = mógen, plannen
De meeste van ons hebben behoefte aan een zekere dagritme in het leven. Regelmaat geeft een gevoel van veiligheid en zekerheid. Het is duidelijk waar we aan toe zijn. Elke dag volgens een bepaald ritme opstaan, eten, naar school, werken, boodschappen doen en ga zo maar door. Zeker in hectische tijden is dat handig want zo voorkom je spanningen als je op routine kunt varen. Een duidelijk schema stelt je in staat keuzes te maken en grenzen te stellen. Het geeft je de nodige rustmomenten en voorkomt overvolle agenda’s. Maar regelmaat moet niet inflexibel en rigide worden, want dan ben je nog verder van huis. Zie het als een soort kader waarbinnen je kunt bewegen, maar waar je ook van kunt afwijken als de situatie daarom vraagt. Als je van “moeten” naar “mogen” gaat maak je betere keuzes en levert het je ook nog energie op.

Onlangs hoorde ik iemand nog een vierde R inbrengen, namelijk die van Ruimte. Ruimte om te doen wat je wilt, ruimte voor jezelf. Hier is wel iets voor te zeggen. Ruimte creëren in je hoofd en in je leven. Maar je kan het natuurlijk ook koppelen aan Reinheid, want goed voor jezelf zorgen betekent ook ruimte creëren om de dingen te doen die jij graag wilt doen. Het is aan jou hoe je aan de R van Ruimte invulling wilt geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.